Szombatra bejelentkezett a családom egy közös virágültetésre, ebédre, lakásnézőbe. Ritka alkalom az ilyen, ráadásul édesanyám kérte, hogy süssek valamit, amiben nincs mák, étcsoki, kókusz és mandula. Feladta a leckét. Ezt a receptet találtam, amit megpróbáltam a lehetőségeimhez mérten paleós változatban elkészíteni. Hát így sült ki:
Mi kell hozzá?
- 5-6 db alma
- 3 tojás
- 10 dkg nyírfacukor
- 5 dkg gesztenyeliszt
- 5 dkg kókuszliszt
- 10 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál szódabikarbóna vagy fél csomag foszfátmentes sütőpor
- csipet só
- cukrozatlan lekvár
Hogyan csináld?
Kezdd azzal, hogy sütőpapírral béleld ki a tortaformát vagy kend ki zsírral és lisztezd (én 20 cm-es formát használtam, de bármekkora jó, csupán a tészta vastagsága változik).
A tojások sárgáját és fehérjét válaszd ketté. A sárgájához add a vajat, cukrot, reszelt citromhéjat és a csipet sót, majd gépi habverővel keverd habosra. Ehhez mehet a lisztek és a szódabikarbóna/sütőport keveréke. Ne ijedj meg: nagyon sűrű tészta lesz! Most verd kemény habbá a tojásfehérjét, és óvatos mozdulatokkal add a sűrű masszához.
Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
Hámozd meg, magozd ki és vágd apró kockákra az almát (3-4 db), ezt is keverd a masszához. A többi almát (elég 2 db) szintén hámozd meg és magozd ki, de ezt szeletekre vágd majd fel.
A tortaformába öntsd a masszát, és rakd szép sorban a tetejére a szeletelt almát. Az előmelegített sütőben 60 percig süsd, amíg piros lesz az alma a tetején. Ekkor vedd ki, és a még meleg tortát kend meg cukrozatlan lekvárral (én rebarbarát használtam, de jó a sárgabarack is).
Remélem, neked is annyira ízlik majd, mint nekünk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése