2014. január 25., szombat

Fokhagymás sertésszelet finomságokkal

Anyukám profi szakács, és bár csak a családjának hajlandó megmutatni főzőtudományát, tökéletes séfje lenne bármelyik nagynevű étteremnek. Tőle tudok sok-sok trükköt, módszert, receptet, amelyeket apránként beépítek a saját konyhámba is. A fokhagymás sertésszelet az egyik kedvencem.

Mi kell hozzá?
50 dkg csont nélküli karaj
só, bors
6-7 gerezd fokhagyma

A körethez:
3-4 db karalábé
sült krumpli fűszerkeverék
3-4 db alma
fahéj, szegfűszeg
folyékony édesítőszer

Hogyan csináld?
A hússzeleteket klopfold ki, majd szórd meg sóval, borssal. Kezdd el kérgesíteni zsíron egy serpenyőben, vagy magasfalú lábasban (ez utóbbi azért jobb, mert a sütés közben fröcsögő zsír nem teríti be az egész tűzhelyet, illetve a későbbi pároláshoz könnyebb fedőt tenni rá).
Miután megpirult mindkét oldala a húsnak, önts alá 1 dl vizet, és fedd le. Hagyd párolódni 30-40 percig, majd mikor elfőtt a víz, mehet bele a fokhagyma, amelyet előzőleg kicsit megnyomkodtunk, hogy jobban kijöjjön az íze, illata. A fokhagymával együtt süsd még kb. 10 percig.

A körethez karalábé és alma kell. Imádom az édes ízeket a sertéshez, különösen az almát. A kompóthoz pucold meg, majd kockázd fel az almát, mehet lábasba. Önts rá vizet, hogy félig ellepje, majd kevés édesítőszer és pár szem egész szegfűszeg kerüljön rá. Fedő alatt párold puhára (10-15 perc), majd a legvégén szórd meg fahéjjal, és még pár percig főzd.

A sült karalábét krumpli-pótlásképp találtam ki, és jelentem, bevált. Hasonló hasábokra vágd, mintha csak hasábburgonyát készítenél. A felvágott karalábét szórd meg sült krumpli fűszerkeverékkel (de bármi más is tökéletes, ízlés kérdése), önts rá olajat, majd mehet tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig puhára sül. Igazán finom a hússal és az almakompóttal együtt!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése