2014. január 25., szombat

Mézeskalács keksz

Először igazán karácsony környékén ugrott be, hogy amióta paleozok, nem ettem még mézeskalácsot, vagy semmi olyan édességet, amely kicsit az ünnepekre hangol, és amitől az emberből előtörnek a gyerekkori emlékek. A mézeskalács keksz számomra csodálatos megoldás volt erre a problémára, azóta pedig olykor kicsit átalakítva, megbolondítva plusz hozzávalókkal, gyakran kiegészíti a tökéletes vasárnap délutáni pihenést.

Mi kell hozzá? (1 bögre = kb. 2 dl)
1 bögre darált mandula
1 bögre darált mogyoró (nyugodtan lehet helyette diót is használni)
1/4 bögre méz
10 dkg étcsoki
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 db tojás
reszelt narancshéj
mézeskalács fűszerkeverék (vagy lehet akár fahéj is)

Hogyan készítsd?
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, mire felmelegszik, bőven összeállítod a tésztát.
Az aprított mandulát és mogyorót keverd össze a fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával, az aprított étcsokival és a mézzel. Ehhez mehet a felvert tojás és a reszelt narancshéj. Ne öntsd bele elsőre az összes tojást, inkább adagold. Akkor elég, amikor már jó kis ragadós, tapadós massza lesz a tészta, ha több tojás van benne, kicsit folyós lesz és nem áll össze igazán. (A tapasztalat azt mutatja, hogy ennyi száraz hozzávalóhoz inkább csak másfél tojás kell).
Amint kész vagy a ragacsos masszával, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és két kanál segítségével adagold bele a kis halmokat. Egymástól viszonylag távol púpozd a masszát a tepsibe, mert a szódabikarbóna miatt szépen megnő. Mehet a sütőbe kb. 10-15 percre. Akkor lesz jó, ha még puha a keksz, mikor kiveszed, a méztől lágy lesz, de amint hűl, keményedik is. Ha már kihűlt, könnyen leszedhető a sütőpapírról, és már fogyasztható is.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése